Valpreventie: Johan vertelt over de rol van de diëtist op TV Maastricht

Valpreventie: Johan vertelt over de rol van de diëtist op TV Maastricht

Een paar weken geleden is praktijkhouder Johan Bruijnen geïnterviewd voor het programma ‘Good Veurein’ van TV Maastricht dat helemaal in het teken stond van Valpreventie. De aflevering wordt dit weekend (5-7 mei) uitgezonden.

In en om het huis komen relatief veel ongelukken voor. Bovendien heb je meer kans om te vallen naarmate je ouder wordt. Ook zijn de gevolgen van een val vaak ernstiger en is er een grotere kans om na een ongelukkige val in het ziekenhuis terecht te komen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overleden in 2018 gemiddeld 13 mensen per dag door een val. Kortom, alle reden om te voorkomen dat je valt.

Good Veurein is op zoek gegaan naar zaken die je zelf kunt doen om het risico van vallen te verkleinen of om de gevolgen ervan te verkleinen. Dat kunnen praktische zaken zijn zoals een goede verlichting, geen losse spullen laten rondslingeren en handgrepen voor extra steun in bijvoorbeeld de badkamer of het toilet. Maar je moet ook denken aan zaken zoals voldoende bewegen en een goede eiwitrijke voeding, waardoor je spieren soepel en stevig blijven en je dus ook letterlijk steviger in je schoenen staat. Je kunt ook trainen om te voorkomen dat je valt of om ‘goed’ te vallen, zodat de kans op letsel kleiner is.

De diëtist speelt een ontzettend belangrijke rol in de begeleiding rondom valpreventie, samen met andere paramedische zorgprofessionals zoals de fysiotherapeut en de ergotherapeut. Johan is blij dat hij mee heeft mogen werken aan deze mooie aflevering van Good Veurein.

Door op onderstaande foto te klikken, kun je het programma terugkijken.

Deel deze pagina