Recept van de maand juni: 2x vega met een oosters tintje

Recept van de maand juni: 2x vega met een oosters tintje

Deze maand twee overheerlijke vegetarische recepten met een oosters tintje van onze diëtist Ilona Houben. Kies jij voor een romige cashewcurry met gebakken tofu en bloemkoolrijst of voor roergebakken Quorn met oosterse groenten? Beide gerechten zullen je vast en zeker smaken!

Romige cashewcurry met gebakken tofu en bloemkoolrijst

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 g ongebrande cashewnoten
  • 150 ml sojadrink
  • 300 ml water
  • 2 rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 15 g verse koriander
  • 1 limoen
  • 2½ el rijstolie of andere beschikbare olie
  • 150 g gesneden shiitake
  • 1½ el garam masala
  • 400 g zelf gesneden tomatenblokjes of (zoutarme) tomatenblokjes in blik
  • 450 g verse of diepvries gebroken sperziebonen
  • 375 g vegan tofu naturel
  • 1½ el volkoren tarwemeel
  • 400 g koelverse bloemkoolrijst

Bereidingswijze:

Doe de cashewnoten in de hoge beker van de staafmixer. Voeg de sojadrink en ⅓ van het water toe en laat 2 uur weken.

Snijd ondertussen de rode uien in halve ringen en de knoflook en koriander fijn. Halveer de limoen en pers een halve limoen uit. Snijd de andere helft in 4 parten.

Verhit ⅕ van de olie in een hapjespan en bak de ui en shiitake 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en ⅔ van de garam masala toe en bak 1 min. mee. Pureer ondertussen de cashewnoten met het vocht met een staafmixer tot een dikke saus.

Doe de tomatenblokjes, cashewsaus en de rest van het water in de pan. Voeg de sperziebonen toe en breng aan de kook. Laat 10 min. op laag vuur met een deksel op de pan zachtjes koken. Breng op smaak 1 el limoensap (per 4 personen) en peper.

Dep ondertussen de tofu droog met keukenpapier en snijd in blokjes van ca. 2 cm. Wentel ze in een kom door het tarwemeel en de rest van de garam masala. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de tofu in ca. 5 min. op middelhoog vuur krokant. Keer regelmatig.

Kook ondertussen de bloemkoolrijst 2 min. en giet af. Meng de helft van de koriander door de bloemkoolrijst. Verdeel de bloemkoolrijst over diepe borden en schep de cashewcurry erop. Bestrooi met de rest van de koriander en serveer met een partje limoen.

Voedingswaarde per portie: energie: 580 kcal, koolhydraten: 32 g, eiwit: 28 g, vet: 35 g

 

Roergebakken Quorn met oosterse groenten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl sesamolie
  • (1 teentje knoflook)
  • 350 g Quornstukjes naturel
  • 2 gele of rode paprika’s
  • 3 lente-uitjes
  • 150 g peultjes
  • 1 struik paksoi of Chinese kool (circa 600 g)
  • 150 g taugé
  • 1 el sojasaus
  • 1 el honing
  • 3 el geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze:

Verhit een wok, braad- of hapjespan met dikke bodem op een matige warmtebron. Voeg als de pan heet is de beide oliesoorten toe.

Pel de knoflook en hak deze fijn. Doe, als de olie heet is, de knoflook en de Quornstukjes erbij. Roerbak 1-2 minuten.

Maak de paprika’s schoon, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd ze in repen. Voeg de paprika toe en roerbak deze 1- 2 minuten. Maak de lente-uitjes schoon en snijd deze diagonaal in stukjes van 2,5 cm. Maak de peultjes schoon. Was de paksoi of Chinese kool en snijd deze in repen. Was de taugé in een zeef en laat ze goed uitlekken.

Voeg lente-ui, peultjes en paksoi of Chinese kool toe in de pan en bak deze 2-3 minuten mee. Doe taugé, sojasaus en honing erbij en bak alles al roerende in 1-2 minuten beetgaar.

Bestrooi voor het opdienen met geroosterde sesamzaadjes. Serveer evt. met zilvervliesrijst.

Voedingswaarde per portie: energie: 260 kcal, koolhydraten: 13 g, eiwit: 20 g, vet: 14 g

 

Deel deze pagina