Recept van de maand mei: salades om van te smullen!

Recept van de maand mei: salades om van te smullen!

In de maand mei wordt het weer wat warmer (als het goed is) en beginnen veel mensen trek te krijgen in een frisse salade. Hieronder volgen enkele saladerecepten van onze diëtist Meggy Felder. Wat vind je van een salade met linzen om wat meer peulvruchten op het menu te krijgen? Of een salade met seizoensgroenten zoals asperges? Heerlijk en leuk om eens wat anders uit te proberen dan een standaard salade.


Lauwwarme linzensalade met geitenkaas

Ingrediënten voor 2 personen:

2 bosuien
4 takjes verse peterselie
6 zwarte olijven zonder pit
200 gram linzen in pot
2 theelepels kappertjes
2 eetlepels mosterddressing gemaakt van:

  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel mosterd

100 gram jonge bladsla
150 gram zachte geitenkaas
2 theelepels vloeibare honing

Bereiding:

Snijd de bosui in ringetjes. Snijd de peterselieblaadjes fijn en de olijven in vieren. Lek de linzen in een zeef uit. Schep in een magnetronschaal de linzen, bosui, peterselie, olijven en kappertjes door elkaar.

Verwarm de schaal afgedekt in de magnetron ca. 3 minuten op vol vermogen (700 Watt). Breng de linzen op smaak met een dressing van witte balsamico azijn, olijfolie, mosterd en peper en zout.

Verdeel de sla over grote borden en schep de linzensalade in het midden. Leg de geitenkaas op een bordje en verwarm in de magnetron ca. 1 minuut op vol vermogen. Leg de smeltende kaas op de linzensalade en druppel de honing erover.

Serveer eventueel met 1 sneetje volkorenbrood.


Voedingswaarde per portie: 495 kcal, 29 g koolhydraten, 25 g eiwitten, 30 g vet, waarvan 16 g verzadigd vet en 2 gram zout.

 

Aardappelsalade met witte asperges en zalm

Ingrediënten voor  4 personen:

400 gram aardappels
4 middelgrote eieren
1 kg verse witte asperges
1 sjalot
12,5 g verse bieslook
2 babyromainesla
3 eetlepels halvanaise (mayonaise met de helft aan vet)
1 eetlepel dijonmosterd
2 eetlepels witte wijnazijn
200 gram gerookte zalm

Bereiding:

Boen de aardappelen schoon en snijd ze in de lengte in parten. Kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Giet ze af, laat goed uitlekken, leg ze op een grote platte schaal en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

Breng ondertussen een pan water aan de kook, voeg als het water kookt de eieren toe en kook in 9 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en prak ze fijn.

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Snijd ze in stukjes van ca. 3 cm. Kook ze in 6-8 minuten beetgaar, giet af en spoel ze lauw onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken.

Snipper ondertussen de sjalot, snijd de bieslook fijn en de sla in reepjes. Meng de sjalot, ¾ van de bieslook, de mayonaise, mosterd en azijn. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Schep de aardappelen om met de dressing. Schep voorzichtig de sla en asperges erdoor. Verdeel de zalm, het eikruim en de rest van de bieslook erover.


Voedingswaarde per portie: 403 kcal, 28 g koolhydraten, 22 g eiwitten, 17 g vet, waarvan 3,8 g verzadigd vet en 2,1 gram zout.

Deel deze pagina