Nutritional assesment

Home Nutritional assessment

Nutritional assessment: meten is weten!

Nutritional assessment betekent op gestructureerde wijze bepalen van voedingstoestand en energiebehoefte met behulp van een aantal objectieve metingen. Dit klinkt ingewikkeld, maar we leggen het uit. Gewicht meten we met de weegschaal. Een klein onderdeel van het Nutritional assessment dat vele mensen thuis uitvoeren in de badkamer. Heb je overgewicht, en wil je gewicht verliezen, dan is het gewichtsverlies in kilo’s gemakkelijk te meten. Maar ben je op een gezonde manier afgevallen? Ben je wel vet verloren en geen spieren? Om dit te meten gebruiken we op een aantal spreekuurlocaties bioimpedantie weegschalen die dit kunnen meten.

Met bioimpedanie kunnen we ook meten of iemand ondervoed is. Ondervoeding komt veel voor in Nederland en betekent dat er een tekort in de voeding is van energie, eiwit en andere voedingsstoffen, waardoor je hoeveelheid spieren vermindert. Je kunt zelfs ondervoed zijn, terwijl je overgewicht hebt. Het gewicht zegt lang niet alles. Het gaat om de hoeveelheid spieren. Word je spiermassa te laag, dan heeft dit veel invloed op bijvoorbeeld het dagelijks functioneren (denk aan voor je zelf kunnen zorgen, een klein stukje wandelen of het goed kunnen opstaan uit een stoel) en op het herstel na ziekte of na een operatie. We werken binnen Nutripunt met een bioimpedantiemeter waarmee we dit allemaal kunnen meten. Dit kan op onze hoofdlocatie in Maastricht, maar ook bij jou thuis als je niet naar de locatie kunt komen.

De spiermassa, de hoeveelheid spieren, meten we dus met de bioimpedantiemeter. Spiermassa is iets anders dan spierkracht. Spierkracht is, zoals de naam al zegt, de kracht die de spieren kunnen uitoefenen. Met spierkracht draai je bijvoorbeeld de trappers van een fiets rond, waardoor de fiets in beweging komt. Niet iedereen heeft even sterke spieren en dus is de spierkracht niet bij iedereen gelijk. Spierkracht is echter wel te trainen. Spierkracht meten we met de handknijpkrachtmeter.

Verder hebben we ook een apparaat waarmee we kunnen meten hoeveel energie je verbrandt in rust. Dit kunnen we ook berekenen met bepaalde rekenformules. Maar iedereen is anders, en soms kloppen de rekenformules niet. In dat geval kunnen we je energieverbruik meten, want meten is weten!

Met de resultaten van de metingen kunnen we een beter behandelplan opstellen en we kunnen meten of de behandeling effect heeft. Wil je meer weten over deze metingen, vraag dit dan gerust aan je diëtist.

De meeste Nutritional Assessmentmetingen worden uitgevoerd op onze hoofdlocatie in Maastricht. Op deze locatie hebben we een meetkamer en is alle apparatuur beschikbaar.