Recept van de maand september: in balans met knolselderij en pastinaak

Recept van de maand september: in balans met knolselderij en pastinaak

De meesten van ons zijn inmiddels weer terug van vakantie. We hopen dat jullie op je bestemming goed hebben kunnen genieten en uitrusten. Tijdens de vakantie is het heerlijk om de teugels wat te laten vieren. Maar na de vakantie is het belangrijk om de balans in het leven weer terug te vinden. Dit geldt natuurlijk ook voor ons eten. Om je hierbij te helpen heeft onze diëtist Meggy twee heerlijke recepten samengesteld. Zo kom je gemakkelijker weer terug in balans, en blijf je ook nog even genieten!

Knolselderijpuree met kabeljauw in dragonboter

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram knolselderij
  • 200 gram little gem
  • 2 knoflooktenen
  • 5 gram verse dragon
  • 20 gram kappertjes
  • 240 gram kabeljauwfilet
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 ½ eetlepel vloeibare margarine
  • ½ eetlepel grove mosterd
  • peper

Bereiding:

  1. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de knolselderij. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes. Halveer de little gem. Pel de knoflook. Snijd de dragon fijn.
  2. Kook de knolselderij, afgedekt 12-14 minuten op middelhoog vuur. Giet af, maar bewaar 1 eetlepel kookvocht per persoon. Laat afgedekt staan. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de kappertjes in 4-5 minuten krokant. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. Meng in een kleine kom de zure room en de helft van de dragon. Breng op smaak met peper.
  4. Breng de kabeljauw op smaak met peper en eventueel zout. Verhit 1 eetlepel vloeibare margarine in de koekenpan van de kappertjes op middelhoog vuur. Bak de kabeljauw met de knoflook 2-3 minuten per kant. Voeg daarna 1 eetlepel vloeibare margarine en de overige dragon toe en laat op een laag vuur smelten. Haal de knoflook uit de pan.
  5. Rasp de Parmezaanse kaas met een kleine rasp. Voeg de gebakken knoflook, de helft van de Parmezaanse kaas, ½ eetlepel vloeibare margarine en een ½ eetlepel mosterd toe aan de pan met de knolselderij. Pureer de knolselderij met een staafmixer tot puree. Breng op smaak met peper.
  6. Verdeel de knolselderijpuree over de borden. Leg de kabeljauw op de puree. Schep de dragonboter en de kappertjes eroverheen. Serveer de little gem ernaast. Garneer de little gem met de overige Parmezaanse kaas en de dragonboter.

Voedingswaarde per portie:
Energie: 491 kcal, vet: 31.5 gram, verzadigd vet: 4.1 gram, koolhydraten: 14.7 gram, vezels: 7.8 gram, eiwitten: 33.3 gram, zout: 1.3 gram.

 

Pastinaak-pestosoep

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram pastinaak
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 20 gram pijnboompitten
  • 20 gram pompoenpitten
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 20 gram verse basilicum
  • 150 gram Griekse yoghurt 2%
  • 25 gram groene pesto
  • 25 gram feta
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 natriumarm groentebouillonblokje
  • peper

Bereiding:

  1. Schil de pastinaak en snijd in plakken van 1-2 cm. Verhit 1 eetlepel vloeibare margarine in een soeppan op middelhoog vuur en bak de pastinaak 2 minuten. Snipper ondertussen de ui grof. Snijd de courgette in grove plakken. Voeg de ui en courgette toe aan de soeppan en bak 2-4 minuten, of tot de groenten een goudbruine kleur hebben.
  2. Voeg 400 ml water en 1 bouillonblokje toe aan de soeppan. Breng aan de kook en kook 4-6 minuten. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pijnboompitten en pompoenpitten 1-2 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en bewaar apart.
  3. Mix met een staafmixer de groenten tot een gladde soep. Rasp met een fijne rasp de Parmezaanse kaas boven de soep. Breng op smaak met peper. Snijd de verse basilicum in fijne reepjes.
  4. Verdeel de soep over diepe borden. Schep de yoghurt in een ronde beweging in het midden van de soep. Drizzle de pesto over de yoghurt en verkruimel de feta boven de soep. Garneer de soep met de pijnboompitten, de pompoenpitten en de verse basilicum.

Voedingswaarde per portie:
Energie: 546 kcal, vet: 37.6 gram, verzadigd vet: 14.1 gram, koolhydraten: 23.5 gram, vezels: 9.2 gram , eiwitten: 20.6 gram, zout: 2.1 gram.

Deel deze pagina