Recept van de maand november: 3 stamppotjes

Recept van de maand november: 3 stamppotjes

De R zit in de maand, de klok is alweer een uurtje teruggezet en weer wordt kouder en onstuimiger. De bladeren vertonen hun mooie herfstkleuren en na een lekkere herfstwandeling in het bos is het tijd voor…. ja, stamppot! Onze diëtist Ilona Houben heeft 3 recepten voor jou: Bloemkool-Spinazie-Pastinaakstamppot, Andijviestamppot en Sheherd’s pie.

Bloemkool-Spinazie-Pastinaakstamppot

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram iets kruimige aardappels
  • 400 gram pastinaak
  • 400 gram bloemkoolroosjes
  • 30 gram pijnboompitten
  • blaadjes van 4 takjes oregano
  • 300 gram rundertartaartjes
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 200 gram spinazie
  • Scheutje halfvolle melk zo nodig

Bereiding:

  1. Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Schil de pastinaak en snijd in kleine stukken. Halveer grote bloemkoolroosjes. Doe beide groenten de laatste 10 minuten van de kooktijd bij de aardappels.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een bord.
  3. Snijd de oreganoblaadjes fijn. Meng een deel van de pijnboompitten en peper door de tartaar. Houd wat van de pijnboompitten achter voor de garnering. Draai 4 ballen van de rundertartaar.
  4. Verhit de olie in een kleine braadpan of koekenpan en bak de ballen in ca. 5 minuten goudbruin. Ze mogen nog rosé van binnen zijn.
  5. Giet de aardappelen en de groenten af en stamp fijn met de pureestamper. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken op laag vuur. Breng op smaak met peper.  Eventueel indien de stamppot te droog is een klein scheutje melk toevoegen. Serveer de stamppot met de tartaarballen en bestrooi met de pijnboompitten.

Dit gerecht bevat per persoon: 400 kcal, 24 gram eiwit, 32 gram koolhydraten en 18 gram vet.

 

Andijviestamppot

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 kleine knolselderij
  • 200 gram andijvie
  • 100 gram champignons
  • handje ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 1 ui
  • 50 gram geraspte boerenkaas
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • Peper en (jozo)zout

Bereiding:

  1. Was en snijd de andijvie in reepjes. Hak de nootjes fijn met een vijzel of staafmixer. Schil de knolselderij, snijd deze in kleine blokjes en kook het met een beetje water in ongeveer 15 minuten gaar (moet echt zacht zijn).
  2. Snipper de ui fijn, borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak de uitjes in een pan met wat olijfolie en voeg de champignons toe als de uitjes glazig zijn. Bak dan nog 5 minuten door.
  3. Giet de knolselderij af maar bewaar het vocht. Pureer de knolselderij en maak het smeuïg met het overgebleven kookvocht. Voeg een scheutje olijfolie toe en wat peper en zout.
  4. Meng de andijvie door de puree. Voeg vervolgens de ui en champignons toe en de cashewnoten en geraspte kaas. Schep alles goed door elkaar en serveer het op een bord.

Dit gerecht bevat per persoon: 342 kcal, 24 gram eiwit, 12 gram koolhydraten en 24 gram vet.

 

Sheherd’s pie

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram rundergehakt
  • 3 winterpenen
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik (natriumarme) tomatenblokjes
  • 1 eetlepel olijfolie of vloeibare margarine
  • 1 afgestreken eetlepel bloem
  • 2 kleine of 1 grote knolselderij
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 50 ml kookroom light
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 scheutje worcestersaus
  • Tijm, rozemarijn, zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ui en knoflook klein en bak deze zachtjes aan in de olijfolie of vloeibare margarine. Snijd de winterpeen in blokjes, voeg toe aan de ui en bak 5 minuten mee.
  2. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met tijm en overige kruiden. Voeg als het gehakt gaar is de tomatenblokjes en laurierblaadjes toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Roer de lepel bloem onder het mengsel en bak 2 minuten tot de saus iets gebonden is. Haal de laurierblaadjes uit het mengsel en verdeel het over een grote ovenschotel.
  3. Snijd de knolselderij in blokjes en kook deze gedurende 8-10 minuten. Voeg vervolgens de margarine en kookroom toe en stamp de knolselderij fijn of gebruik de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel de puree weer over het gehaktmengsel en druk licht aan met de achterkant van een lepel.
  5. Bak het gerecht circa 25 minuten tot goudbruin in de voorverwarmde oven.

Dit gerecht bevat per persoon: 480 kcal, 37 gram eiwit, 21 gram koolhydraten en 26 gram vet.

Deel deze pagina