Recept van de maand maart: een heerlijke lamsrack (voor Pasen) en een quiche met kip en champignons

Recept van de maand maart: een heerlijke lamsrack (voor Pasen) en een quiche met kip en champignons

De eerste zonnestralen van deze maand voelen al een beetje lenteachtig aan. De krokussen en de narcissen staan in bloei. Voor veel mensen breekt een favoriet seizoen aan. Ook staan de Paasdagen weer voor de deur. Onze diëtist Ilona Houben heeft een feestelijk en lekker paasrecept gemaakt: lamsrack met groene asperges, tomaat en radijs. En als bonus hebben we ook nog een recept voor een quiche met kip en champignons. Misschien iets voor de paasbrunch? Eet smakelijk!

Lamsrack met groene asperges, tomaat en radijs

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram verse lamsracks
  • 1 citroen
  • 50 gram babyspinazie
  • 15 gram verse platte peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 115 gram boter
  • 1 ei
  • 80 gram panko
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 250 gram snoeptomatenmix
  • 1 sjalot
  • ½ bosje radijs
  • ½ bosje verse groene asperges
  • 4 eetlepels maiskorrels uit blik (klein blikje)

Dit heb je verder nog nodig:

  • keukenmachine

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de lamsracks op kamertemperatuur komen en dep ze droog.
  2. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit.
  3. Meng in de keukenmachine de spinazie (hou 12 blaadjes apart), peterselie (hou 4 takjes apart), teen knoflook en 100 gram boter (per 4 personen) tot een egaal mengsel.
  4. Roer het ei, ¾ van de panko, het citroenrasp, peper en eventueel zout met een lepel door het spinaziemengsel.
  5. Verhit de olie en de rest van de boter in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak de lamsracks in 2 minuten rondom bruin. Bestrooi de lamsracks met peper. Haal ze uit de pan en bewaar het braadvet.
  6. Besmeer de bovenkant van het vlees met de mosterd, verdeel het spinazie-mengsel erover en druk goed aan. Bestrooi met de rest van de panko.
  7. Bak de lamsracks ca. 20 minuten in de oven tot rosé.
  8. Snijd ondertussen de tomaatjes doormidden en de sjalot in plakjes. Was en snijd de radijs met loof in mooie partjes. Verhit het achtergehouden braadvet in de koekenpan op hoog vuur en bak de asperges, tomaat, sjalot en radijs 3-4 minuten tot goudbruin. Het mag nog een beetje knapperig zijn. Besprenkel met 1 eetlepel citroensap (per 4 personen).
  9. Haal de lamsracks uit de oven, verpak voorzichtig met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Verwijder het folie en snijd de lamsracks tussen de botjes door in plakken.
  10. Verdeel de tomaatjes, sjalot, radijs en de mais over een schaal. Leg de plakjes lamsrack met groene korst erop. Verdeel de achtergehouden takjes peterselie en blaadjes spinazie erover, bestrooi met zwarte peper en serveer direct.
  11. Indien wenselijk kunt je er nog een paar gebakken krieltjes aan toevoegen.

Voedingswaarde per persoon exclusief eventueel extra gebakken krieltjes:
energie 550 kcal, koolhydraten 23 gram, eiwit 21 gram, vet 41 gram.

Laat deze vrolijke schaal vol lamsrack en groene asperges schitteren op de paastafel!

 

Quiche met kip en champignons

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 5 plakjes diepvries hartige taartdeeg
  • 250 gram champignons
  • 1½ eetlepel milde olijfolie
  • 400 gram Italiaanse roerbakgroente champignons
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 250 gram kipreepjes
  • 4 scharreleieren
  • 125 ml kookroom light

Dit heb je verder nog nodig:

  • quichevorm (Ø 24 cm, ingevet)
  • aluminiumfolie

Bereidingswijze:

  1. Laat de plakjes hartige taartdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de taart- of quichevorm met het bladerdeeg.
  2. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de olie in een hapjespan en bak de champignons, roerbakgroente, tijm en peper 6 minuten al omscheppend op hoog vuur. Meng de kipreepjes erdoor.
  3. Klop ondertussen de eieren met de kookroom, peper en eventueel zout los en meng met het groente-kipmengsel.
  4. Verdeel het mengsel over het hartige taartdeeg en bak de quiche in ca. 45 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de taart te donker wordt.
  5. Neem de quiche uit de oven en laat 10 minuten afkoelen voor het serveren.

Tip: Je kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de taart op de dag zelf ca. 15 minuten in de oven op 160 °C. Dek de schaal af wanneer de taart te donker wordt.

Lekker met een rucola salade erbij!

Voedingswaarde per portie:
energie 495 kcal, koolhydraten 32 gram, eiwit 22 gram, vet 27 gram.

 

Deel deze pagina