Recept van de maand april: quinoabowl met warmgerookte zalm en broccoli en vegetarische moussaka

Recept van de maand april: quinoabowl met warmgerookte zalm en broccoli en vegetarische moussaka

April doet wat hij wil. Onze diëtist Meggy Felder heeft hier een leuke draai aan gegeven. Deze maand hebben we voor jou bekende recepten met bekende ingrediënten, maar dan net even anders. Smakelijk eten!

Quinoabowl met warmgerookte zalm en broccoli

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram broccoli
  • 1 courgette
  • 1 knoflookteen
  • 2 theelepels chili-olie
  • 75 gram quinoa
  • 1 komkommer
  • 15 gram amandelen
  • 150 gram warmgerookte zalmsnippers (of normale gerookte zalmsnippers)
  • 50 gram feta
  • zoutarme groentebouillon
  • peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes, schil de steel en snijd deze in blokjes. Snijd de courgette in plakken van ½ cm dik. Rasp de knoflook met een fijne rasp. Meng in een kleine kom de knoflook met chili-olie. Breng op smaak met peper.
  2. Verdeel de broccoli en courgette over een bakplaat met bakpapier en meng met de knoflook-chili-olie. Rooster de broccoli en courgette 16-18 minuten in de oven.
  3. Breng ruim water met ¼ bouillonblokje per persoon aan de kook in een pan. Kook de quinoa 8-10 minuten in de pan. Giet af en laat uitstomen.
  4. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf linten van de komkommer. Meng de komkommerlinten door de quinoa. Hak de amandelen fijn
  5. Verdeel de quinoa met komkommer over de borden. Serveer de broccoli, courgette en zalmsnippers op de quinoa. Verkruimel de feta over het geheel. Garneer met de amandelen.

Voedingswaarde per portie:
Energie: 503 kcal, koolhydraten: 30 g, eiwitten: 35 g, vet: 25 g, verzadigd vet: 7,4 g, vezels: 6g.

 

Moussaka met vegetarisch gehakt en aubergine

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 aubergines
  • 200 gram linzen
  • 1 witte ui
  • 200 gram vegan gehakt
  • 5 gram gedroogde oregano
  • 5 gram Midden-Oosterse kruidenmix: paprika, komijn, knoflook, koriander, chili, korianderblad en laurier
  • 3 gram gemalen kaneel
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 150 gram yoghurt Griekse stijl 0%vet
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 3 eetlepels olijfolie
  •  ¼ blokje zoutarme groentebouillon
  •  1 eetlepel zwarte balsamicoazijn
  •  peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ½ cm dik. Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper.
  2. Rooster de aubergine 17-20 minuten in de oven. Laat de oven aan voor later gebruik.
  3. Spoel de linzen af in een vergiet en laat uitlekken. Snipper de ui grof.
  4. Verhit ½ eetlepel olijfolie per persoon in een hapjespan of grote koekenpan en bak de ui 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg het vegan gehakt, de oregano, de Midden-Oosterse kruidenmix, kaneel en per persoon 1/8 zoutarm groentebouillonbokje toe aan de pan en bak 1-2 minuten. Blus af met een ½ eetlepel zwarte balsamicoazijn per persoon. Voeg de tomatenblokjes en linzen toe aan de pan en roer goed door. Breng op smaak met peper. Kook de saus 2-3 minuten op laag vuur.
  5. Schep een laag saus op de bodem van een ovenschaal en bedek de saus met een deel van de aubergine. Schep vervolgens en laag saus op de aubergine. Herhaal dit tot alle saus op is, maar eindig met een laag aubergine.
  6. Verdeel de yoghurt over de aubergine. Breng op smaak met peper. Bestrooi met de geraspte oude kaas.
  7. Bak de moussaka 15-20 minuten in de oven, of tot de korst goudbruin kleurt.

Voedingswaarde per portie:
Energie: 546 kcal, koolhydraten: 23,5 g, eiwitten: 20,6 g, vet: 37,6 g, verzadigd vet: 14,1 g, vezels: 9,2 g.

Deel deze pagina