Welkom!

Home Voeding bij ziekte

Voeding bij ziekte

Bij veel ziekten en aandoeningen speelt voeding een belangrijke rol. Door je voeding aan te passen kun je je beter gaan voelen, minder klachten ervaren of minder pijn hebben. Ook kunnen bloedwaarden verbeteren, zoals je bloedsuiker of cholesterol. Dat helpt niet alleen bij het behandelen van bestaande klachten, maar kan ook helpen om nieuwe aandoeningen te voorkomen. Een passende voeding kan je herstel versnellen, bijvoorbeeld na een operatie of ziekenhuisopname, en bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

Hieronder volgt een opsomming van aandoeningen waarbij voeding een rol speelt. Het is een hele lijst, en hij is nog niet eens volledig…

  • Botontkalking
  • COPD en andere longaandoeningen
  • COVID
  • Dementie
  • Diabetes
  • Eetstoornissen, zoals anorexia, boulimia, binge-eating, AFRID
  • Groeiachterstand bij kinderen en kindervoeding
  • Hart- en vaatziekten, zoals hoog cholesterol, hoge bloeddruk
  • Hormonale klachten, zoals PCOS
  • Kanker
  • Kauw- en slikproblemen
  • Maag-, Lever- en darmziekten, zoals brandend maagzuur, leververvetting, levercirrose, hepatitis, prikkelbare darmsyndroom, diarree, obstipatie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie
  • Maagverkleining (bariatrie)
  • Multiple Sclerose (MS)
  • Nierproblemen
  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Ondervoeding
  • Overgewicht en obesitas
  • Reumatische aandoeningen, zoals jicht, artrose
  • Spierziekten, zoals ALS, sarcopenie
  • Sportvoeding
  • Voedingszorg voor en na operatie
  • Voedselallergie en voedselintolerantie, zoals koemelkallergie, notenallergie, lactose intolerantie
  • Ziekte van Parkinson
  • Zwangerschapsdiabetes