Welkom!

Home Voeding bij ziekte

Voeding bij ziekte

Bij veel ziekten en aandoeningen speelt voeding een grote rol en kan het belangrijk zijn dat je voeding aangepast wordt waardoor jij je beter gaat voelen. Je kunt minder klachten ervaren of minder pijn hebben. Je bloedwaarden kunnen verbeteren, zoals bijvoorbeeld je bloedsuiker of het cholesterol, waardoor je ook kunt voorkomen dat je bepaalde aandoeningen krijgt. Door je voeding aan te passen kun je sneller herstellen, bijvoorbeeld na een operatie of na een ziekenhuisopname. Door een voedingsaanpassing bij ziekte kan je kwaliteit van leven verbeteren.

Hieronder volgt een opsomming van aandoeningen waarbij voeding een rol speelt. Het is een hele lijst, en hij is nog niet eens volledig…

  • Botontkalking
  • COPD en andere longaandoeningen
  • COVID
  • Diabetes
  • Eetstoornissen, zoals anorexia, boulimia, binge-eating, AFRID
  • Groeiachterstand bij kinderen en kindervoeding
  • Hart- en vaatziekten, zoals hoog cholesterol, hoge bloeddruk
  • Hormonale klachten, zoals PCOS
  • Kanker
  • Kauw- en slikproblemen
  • Maag-, Lever- en darmziekten, zoals brandend maagzuur, leververvetting, levercirrose, hepatitis, prikkelbare darmsyndroom, diarree, obstipatie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie
  • Maagverkleining (bariatrie)
  • Nierproblemen
  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Ondervoeding
  • Overgewicht en obesitas
  • Reumatische aandoeningen, zoals jicht, artrose
  • Spierziekten, zoals ALS, sarcopenie
  • Sportvoeding
  • Voedingszorg voor en na operatie
  • Voedselallergie en voedselintolerantie, zoals notenallergie, lactose intolerantie
  • Ziekte van Parkinson
  • Zwangerschapsdiabetes