Recept van de maand januari: knolselderij snijbonen stamppot met gehaktballetjes en roergebakken spinazie-spitskool met zoete aardappelpuree
Helaas geen witte kerst, maar wel witte januari dagen! Dit inspireerde onze diëtist Meggy Felder om een lekker winters recept van de maand te maken. Met een vers laagje sneeuw buiten kun jij binnen genieten van knolselderij snijbonen stamppot met gehaktballetjes of roergebakken spinazie-spitskool met zoete aardappelpuree. Heerlijk na een frisse winterwandeling!
Knolselderij snijbonen stamppot met gehaktballetjes
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram kipgehakt
- 400 gram knolselderij
- 400 gram voorgesneden snijbonen
- 40 gram fetakaas
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en zwarte peper
- optioneel: nootmuskaat
Bereiding:
- Schil en snijd de knolselderij in blokjes.
- Voeg deze samen met de snijbonen toe aan een pan kokend water en kook circa 10-15 minuten totdat de groentes gaar zijn.
- Breng het kipgehakt op smaak met zout, zwarte peper en Italiaanse kruiden. Maak er kleine balletjes van (zo zijn ze sneller gaar).
- Verhit een scheutje olie in de pan en bak de balletjes rondom goudbruin. Voeg daarna een scheutje water toe, doe de deksel op de pan en laat de balletjes in circa 10 minuten gaar stoven.
- Giet de groentes af en stamp deze grof, breng op smaak met verse zwarte peper en eventueel een snuf nootmuskaat.
- Serveer de knolselderij – snijbonen stamppot met de gehaktballetjes en brokkel er de fetakaas over.
Voedingswaarde per persoon: Energie: 491 kcal, Koolhydraten: 16,5 gram, Eiwitten: 24,8 gram, Vetten: 16,4 gram, Vezels: 18 gram.
Roergebakken spinazie-spitskool met zoete aardappelpuree
Ingrediënten voor 2 personen:
- 400 gram spinazie
- 400 gram spitskool
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- klein stukje verse gember
- 200 gram zoete aardappel
- 60 gram ricottakaas
- 4 eieren
- 1 eetlepel olijfolie
- kruiden naar keuze: kurkuma, kerrie, paprikapoeder
- zout en zwarte peper
Bereiding:
- Schil en was de zoete aardappel. Snijd in blokjes en kook deze in circa 10 minuten gaar (of koop voorgesneden blokjes eventueel uit de vriezer).
- Kook de eieren zoals jij ze lekker vindt.
- Snijd de spitskool (of koop voorgesneden), snipper het sjalotje.
- Verhit een scheutje olie in een wokpan en fruit de sjalot aan.
- Pers de gember en knoflook en bak deze samen met kruiden naar keuze even kort mee.
- Voeg de spitskool toe en wok deze circa 2 minuten.
- Voeg daarna de spinazie toe, doe dit in delen als het niet gelijk in de pan past.
- Roer totdat de spinazie iets is geslonken en haal van het vuur.
- Giet de zoete aardappel af en stamp deze met de ricottakaas tot een puree. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
- Serveer de spinazie – spitskool met de 2 gekookte eieren en de zoete aardappelpuree.
Voedingswaarde per persoon: Energie: 545 kcal, Koolhydraten: 16,5 gram, Eiwitten: 36,5 gram, Vetten: 38 gram, Vezels: 18 gram.