Recept van de maand september: visburgers met koolsla

Recept van de maand september: visburgers met koolsla

Het recept van deze maand komt van Regina Niesten: visburgers met koolsla. Een smaakvol gerecht dat makkelijk te maken is en waar je iedereen aan tafel blij mee maakt. Perfect om samen te eten, of je nu een doordeweekse maaltijd kookt of een etentje met vrienden organiseert.

En zoals Regina zelf zegt: “Wat doe je als je te veel courgettes oogst uit de moestuin?” In haar geval leverde het twee heerlijke extra recepten op: courgetteslierten en een carpaccio van gegrilde courgette. Simpel, fris en overal lekker bij – van een zomerse barbecue tot een snelle maaltijd doordeweeks.

Kortom: een nazomers menu vol smaak en inspiratie!



Visburgers 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram kabeljauw
  • 2 eieren
  • 20 gram maïzena
  • 1 eetlepel rode currypasta
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram peterselie
  • 1 lente-ui
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kabeljauw fijn met een mes. Het hoeft geen puree te worden, kleine stukjes mogen blijven.
  2. Doe de kabeljauw samen met de eieren, maïzena, currypasta, geperste knoflook, gehakte peterselie, lente-ui en wat peper en zout in een kom. Meng goed door elkaar.
  3. Verdeel het mengsel in 8 porties en maak er platte schijven van van ongeveer anderhalve centimeter dik.
  4. Verhit de olie in een pan en bak de burgers in ongeveer 4 minuten per kant op middelhoog vuur. Draai de burgers voorzichtig om.

Tips:

  • Lekker met een frisse koolsla!
  • Je kunt elke witvis gebruiken, zoals tilapia of pangasius, ook uit de diepvries.
  • Lekker op een burgerbroodje!

Voedingswaarden per persoon: 231 kcal • 6,9 g koolhydraten • 19,5 g eiwit • 13,9 g vet
Bereidingstijd: 20–25 minuten



Koolsla 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Een halve spitskool
  • 1 grote wortel
  • 2 theelepels mierikswortel
  • 1 theelepel mosterd
  • 6 eetlepels magere yoghurt
  • 1 citroen
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels halfvolle mayonaise

Bereidingswijze:

  1. Snijd de spitskool in fijne reepjes met een hakmes of keukenmachine.
  2. Rasp de wortel en doe beide groenten in een grote kom.
  3. Maak de dressing van mierikswortel, mosterd, yoghurt, citroensap, honing en mayonaise.
  4. Voeg de dressing toe aan de groenten en meng goed door elkaar.

Tip: Maak de koolsla een dag van tevoren, dan trekken de smaken extra goed in.

Voedingswaarden per persoon: 135 kcal • 9 g koolhydraten • 4,5 g eiwit • 8 g vet
Bereidingstijd: 20 minuten



BONUS: extra bijgerechten met courgette


Courgetteslierten 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 courgettes van ongeveer 15 tot 20 centimeter lang
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 8 takjes munt
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Gebruik een dunschiller om lange dunne repen courgette te maken en doe ze in een kom.
  2. Voeg citroensap, olijfolie, fijngehakte munt en naar smaak zout en peper toe.
  3. Meng goed door elkaar.

Lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld de visburgers of als vervanger van pasta.

Voedingswaarden per persoon: 142 kcal • 6,9 g koolhydraten • 3,5 g eiwit • 10,5 g vet
Bereidingstijd: 20 minuten



Carpaccio van gegrilde courgette 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 courgettes
  • 3 eetlepels balsamicostroop
  • 20 gram peterselie of basilicum, naar voorkeur
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd de courgettes in lange plakken van 1 centimeter.
  2. Grill de plakken in een grillpan zonder olie. Draai om zodra je mooie bruine strepen ziet.
  3. Verdeel de plakken over een schaal of groot bord.
  4. Trek lange lijnen balsamicostroop over de courgette, strooi er peterselie of basilicum over en besprenkel met olijfolie.
  5. Breng op smaak met peper en zout.

Ook lekker bij de visburgers!

Voedingswaarden per persoon: 163 kcal • 12,3 g koolhydraten • 3,6 g eiwit • 10,6 g vet
Bereidingstijd: 30 minuten

Deel deze pagina