Recept van de maand oktober: spinazie quiche en ovenschotel met kalfsvlees, sinaasappel en basilicum

Recept van de maand oktober: spinazie quiche en ovenschotel met kalfsvlees, sinaasappel en basilicum

Spinazie quiche met feta en champignons

Gemakkelijk in te vriezen in porties!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 280 g bevroren spinazie of 400 g verse spinazie
  • ui
  • 250 g champignons
  • teentje knoflook
  • 50 g feta verkruimeld
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 25 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 50 g mozzarella geraspt
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de spinazie in een steelpannetje boven een laag vuur sudderen. Snijd ondertussen de ui, champignons en knoflook in kleine stukjes. Laat de spinazie na het ontdooien goed uitlekken en zet dit opzij.
  2. Verwarm 1 eetlepel olie in een grote koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak dit een aantal minuten. Voeg dan de champignons toe en bak deze binnen 5-7 minuten gaar.
  3. Vet vervolgens een quichevorm van 21 cm in en verdeel de spinazie over de bodem. Voeg dan ook de champignons, ui, knoflook en feta toe en verdeel dit gelijkmatig over de bodem.
  4. Pak nu een middelgrote kom en klop hierin de eieren, melk, Parmezaanse kaas, zout en peper tot een geheel. Voeg het eimengsel toe aan de quichevorm en top met de geraspte mozzarella.
  5. Plaats de quiche vorm op een ovenrek in de oven en bak de spinazie quiche met feta 45-55 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd na het bakken de quiche in vier stukjes en smullen maar!

Voedingswaarden per punt:
Energie: 230 kcal, 11 g koolhydraten , 18 g eiwit, 14 g vet.

Tip: er is tegenwoordig ook volkoren hartig taartdeeg te krijgen is, mocht iemand er wel een korst omheen willen.

 

Ovenschotel met kalfsvlees, sinaasappel en basilicum

 Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 theelepels olijfolie
  • 500 g kalfsriblappen, in blokjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 250 g kleine champignons in vieren gesneden
  • 250 g tomaten uit blik zonder toegevoegd zout, kleingesneden
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 1 ¼ dl vers (geperst) sinaasappelsap
  • 130 g diepvries doperwten
  • 3 eetlepels fijngesneden basilicum
  • desgewenst en indien toegestaan zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een braadpan die bij voorkeur ook in de oven kan en verhit hierin de olie op een matig voor. Wentel de blokjes vlees door de bloem en schud het overtollig meel eraf. Bak ze in de olie gaar en leg de gare blokjes vlees even op een bord.
  2. Bak in dezelfde pan in dezelfde olie de ui en knoflook 3 minuten, tot ze gaar en nog een beetje knapperig zijn. Voeg de champignons toe en laat ze 5 minuten sudderen of tot hun vocht verdampt is.
  3. Voeg de tomaten en hun sap, het sinaasappelsap toe. Leg de blokjes vlees weer terug in de pan erbij.
  4. Plaats de pan afgedekt 35-40 minuten in de oven. Schep dan de doperwten en basilicum erdoor en laat nog 5 minuten doorsudderen tot het vlees mals is.
  5. Indien je geen braadpan hebt die in de oven kan, gebruik dan een wat diepere ovenschotel en dek deze af met aluminium folie.

Voedingswaarden per persoon zonder extra groente:
Energie: 302 kcal, 14 g koolhydraten , 30 g eiwit, 14 g vet.

Serveer tip: serveer indien gewenst met aardappelpuree en salade of kies ervoor om wat extra groente toe te voegen bij de ovenschotel zoals courgette en/of wortel.

Deel deze pagina