Recept van de maand mei: lauwwarme aspergesalade en pompoenlasagne

Recept van de maand mei: lauwwarme aspergesalade en pompoenlasagne

De lente is in volle gang, en dat vieren we bij Nutripunt met twee heerlijke recepten. Natuurlijk mag het witte goud niet ontbreken in de maand mei, dus we trappen af met een lauwwarme aspergesalade met gegrilde citroenkip – licht, fris en vol lentegevoel.

Daarnaast verrassen we je met een originele pompoenlasagne, waarbij de lasagnebladen zijn vervangen door dunne plakken pompoen. Een kleurrijk, groenterijk gerecht dat nét even anders is – voedzaam, smaakvol en helemaal van nu.

Twee keer genieten, op jouw eigen manier. Smakelijk!

 

Lauwwarme aspergesalade met gegrilde citroenkip

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 citroen
  • 500 gram verse witte asperges
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 400 gram kipfilet
  • 450 gram diepvries tuinerwten
  • 50 gram gepelde pistachenoten
  • 125 gram mozzarella light
  • 15 gram verse munt
  • 100 gram jonge bladsla met veldsla

Bereidingswijze:

  1. Pers de citroen uit. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant (ca. 2 cm). Schaaf ze met een dunschiller in dunne linten. Meng met 1 eetlepel citroensap (per 4 personen), de helft van de olie en peper.
  2. Meng voor de marinade de rest van het citroensap met de rest van de olie, de chilivlokken en eventueel zout. Halveer de kipfilets in de lengte en meng met de marinade. Verhit de grillpan en gril de kip in 10 minuten rondom bruin en gaar.
  3. Kook ondertussen de tuinerwten 4 minuten in kokend water en giet af. Rooster in een pan zonder olie of boter de pistachenoten op middelhoog vuur in 3 minuten goudbruin. Laat de mozzarella uitlekken en scheur in stukken. Snijd de munt fijn en hak de iets afgekoelde pistachenoten grof.
  4. Meng de sla met de tuinerwten en de munt en verdeel over een schaal. Verdeel de aspergelinten erover. Snijd de kip in schuine repen en verdeel samen met de mozzarella erover. Bestrooi met de pistachenoten, peper en eventueel zout.

Combinatie tip: Lekker met 1 sneetje geroosterd volkorenbrood

Voedingswaarde per persoon zonder brood:
Energie: 494 kcal, koolhydraten: 17 gram, eiwit: 37 gram, vet: 30 gram.

 

Pompoenlasagne

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 pak pompoen lasagne bladen (ca. 350 gram)
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 400 gram tomaten of gezeefde tomaten zonder toegevoegd zout/suiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram geraspte kaas belegen 30+
  • 1 bol mozzarella light
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in met olie.
  2. Snijd de ui in stukken en pers de knoflook. Snijd vervolgens de wortel, paprika en courgette in stukken. Verwarm 1 eetlepel olie in een pan en bak hierin op middelhoog vuur de knoflook en de ui (totdat de ui glazig is). Voeg vervolgens de courgette, wortel en rode paprika toe en bak ca. 3 minuten mee.
  3. Zet het vuur nu laag en voeg de gezeefde tomaten aan het groentemengsel en laat ca. 5 minuten sudderen. Indien je gewone tomaten tot een saus wil maken, volg dan de stappen die onderaan staan beschreven.
  4. Voeg vervolgens de kruiden toe en meng goed door. Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes.
  5. Bedek de onderste laag van de ovenschotel met pompoenbladen. Schep hier vervolgens een laag van het groentemengsel overheen en werk af met een paar plakjes mozzarella. Herhaal dit totdat de ingrediënten op zijn. Bestrooi de bovenste laag met wat geraspte kaas en zet de lasagne in de oven voor ca. 30-35 minuten.

Als je in plaats van gezeefde tomaten gewone tomaten wil gebruiken, dan snijd met een mes een kruisje in het midden van de tomaten. Dompel deze vervolgens 1 minuut onder in kokend water en spoel af onder een koude kraan. Verwijder het velletje en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Voedingswaarde per persoon:
Energie : 261 kcal, koolhydraten: 10,7 gram, eiwitten: 18,2 gram, vet: 15,2 gram.

Deel deze pagina