Recept van de maand februari: Carnavalslasagne en ‘Zoervleis’

Recept van de maand februari: Carnavalslasagne en 'Zoervleis'

Februari, de maand van carnaval! Ben je een fervente carnavalsvierder, maar wil je toch op je gewicht en gezondheid letten tijdens de vastelaovend? Of vlucht je voor carnaval en ga je op reis? Of blijf je gewoon lekker thuis? Onderstaande tips komen misschien wel van past en natuurlijk hebben we twee heerlijke echte carnavalsrecepten voor je!

Tips voor de carnavalsvierder:

  • Hou zoveel mogelijk het alledaagse ritme aan. Sla geen maaltijden over.
  • Je kunt al gezonde maaltijden “voorkoken” zodat je tijdens de carnavalsdagen alleen maar eten hoeft op te warmen. Tip: kijk eens naar de recepten hieronder.
  • Indien je ’s middags carnaval gaat vieren en tot in de late uurtjes weg blijft, kun je voordat je de deur uit gaat (rond lunchtijd) een gezonde warme maaltijd thuis eten en rond de avonduren een broodje met mager beleg, bijvoorbeeld ham, kiezen bij één van de kraampjes.
  • Maak van tevoren een plan wat je wel en niet wil eten en drinken tijdens deze dagen.
  • Alcohol levert na vet de meeste energie en benadeelt je wilskracht negatief. Ook bevat het de nodige koolhydraten en werkt het eetlustopwekkend. Wil je je toch aan je eigen plan houden en kun je niet om de alcohol heen, stel dan het drinkmoment zo lang mogelijk uit. En drink om en om (drink mineraalwater, bruiswater of light-frisdrank na elk pilsje) .
  • Let deze dagen op beweging: dans lekker op de muziek mee, loop van café naar café, fiets of loop naar de carnavalslocatie en zo ook naar huis. Maak voor het vieren een ochtendwandeling of sla je sportuurtje niet over, maar ga in de ochtenduren in plaats van later op de dag.
  • Wil je toch een echte carnavalssnack eten? Kijk dan eens naar onderstaand overzicht. Je ziet hoeveel energie (kcal) en hoeveel gram koolhydraten erin zitten. Zo kun je een bewuste keuze maken.

Recept Carnavalslasagne

 Ingrediënten (voor 6 porties):

  • 4 grote courgettes
  • 200 gram champignons, gesneden
  • 1 rode paprika, gesneden
  • 1 ui, gesneden
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 2 blikjes tomatenblokjes (800 gram totaal)
  • 2-3 teentjes knoflook, fijn geperst
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • Handje peterselie en basilicum
  • 1 eiwit van een medium ei
  • 200 gram ricotta
  • 120 gram geraspte mozzarella light
  • 35 gram geraspte Parmezaanse kaas (32+)
  • 1 theelepel olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd de uiteinden van de courgettes af. Snijd vervolgens de courgettes in plakken van 0,5 cm dik. Leg de courgetteplakken op een rooster met bakpapier. Bak de plakken 15-20 minuten in de oven.

In de tussentijd kan de saus gemaakt worden. Verwarm 1 theelepel olijfolie in een grote koekenpan. Bak de teentjes knoflook hierin 1 minuut. Voeg vervolgens de gesneden ui toe en bak totdat de ui begint te verkleuren. Voeg vervolgens de rest van de gesneden groenten toe en bak alles nog eens 5 minuten.

Bak in een andere koekenpan het gehakt. Voeg het gehakt toe aan de groentemix.

Schenk de tomatenblokjes toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Laat deze saus, zonder deksel, ongeveer 15-20 minuten op laag vuur sudderen.

Pak ondertussen een middelgrote kom en doe hierin de ricotta, het eiwit en de helft van de Parmezaanse kaas. Meng dit goed door elkaar met een garde. Voeg een kwart van dit kaasmengsel met oregano, peterselie, basilicum en peper toe aan de tomatensaus en meng weer goed. Laat vervolgens de tomatensaus even afkoelen.

Neem de ovenschaal en doe hierin een laagje tomatensaus. Leg hier bovenop een laag courgette plakken. Besmeer deze plakken met het kaasmengsel en besprenkel met wat geraspte mozzarella en Parmezaanse kaas. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn.

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie, plaats de schaal in de oven (190 graden) en bak in 30 minuten. Haal er na 30 minuten het aluminiumfolie van af en bak dan nog eens 10 minuten zonder folie.

Voedingswaarden per portie:
354 kcal, 15 gram koolhydraten, 29 gram eiwit, 18 gram vet.

 

Recept ‘zoervleis’

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 500 gram runderlappen
  • 6 uien
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • Azijn, kruidnagels, laurierblaadjes, snufje zout en peper naar smaak
  • Bloem om te binden

Bereidingswijze:

Snijd de runderlappen in blokjes van 2cm en kruid deze naar smaak. Snipper de uien grof.

Bak de runderlappen bruin in de vloeibare margarine op hoog vuur. Voeg hierna de uien toe en laat 8-10 minuten mee fruiten.

Gebruik ongeveer 3 eetlepels bloem om te binden en roer deze door het vlees en de uien. Voeg daarna zoveel water toe tot er een gebonden substantie ontstaat.

Gebruik naar eigen smaak azijn (meest gebruikte hoeveelheid is 4-6 eetlepels), kruidnagels en laurierblaadjes.

Laat de pan met deksel 1 uur zachtjes sudderen, onder af en toe roeren. Wordt de massa te dik, voeg dan wat water toe.

Snijd de ontbijtkoek in kleine stukjes en voeg toe samen met de appelstroop.

Roer dit goed door en laat nog een klein uurtje sudderen.

Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels.

Lekker geserveerd met een groene salade!

Voedingwaarden per portie:
290 calorieën, 17 gram koolhydraten, 36 gram eiwit, 8 gram vet.

 

Smakelijk eten en we wensen iedereen een fijne Carnaval!

Deel deze pagina