Welkom!

Home De diëtist

De diëtist

Een diëtist is een paramedicus, net zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut of logopedist. De titel ‘diëtist’ is beschermd. Dit betekent dat je je alleen diëtist mag noemen als je de vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek hebt afgerond. Een diëtist is dé specialist op het gebied van voeding en gedrag, bij ziekte en gezondheid.

Een diëtist bezit medische kennis, voedingskennis en psychologische kennis en juist de combinatie van deze drie vakgebieden maakt het beroep van diëtist uniek. Er bieden zich ook veel gezondheidscoaches en voedingskundigen aan voor voedingsadvies. Dit zijn geen beschermde titels en om je gezondheidscoach te noemen hoef je niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Hierdoor weet je niet zeker welke opleiding iemand heeft gevolgd en of iemand echt deskundig is. En een gewichtsconsulent is alleen opgeleid om mensen met gewichtsproblemen te adviseren en te begeleiden waarbij er geen sprake is van ziekte. Ook mag er alleen sprake zijn van matig overgewicht tot een body mass index (bmi) van 30.

De leefstijlcoach is een relatief nieuw beroep. De leefstijlcoach ondersteunt mensen om in hun dagelijks leven zelf betere keuzes te maken, gericht op de belangrijke pijlers: voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap. Een diëtist kan tegelijk ook leefstijlcoach zijn, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De diëtist heeft dan een speciale aantekening in het Kwaliteitsregister Paramedici. Bij Nutripunt werken alleen geregistreerde diëtisten, waarvan er enkele tevens de aantekening hebben tot leefstijlcoach.