Recept van de maand augustus: zomerse smaken van de bbq

Recept van de maand augustus: zomerse smaken van de bbq

Augustus is dé maand om nog even volop te genieten van lange avonden en lekker buiten eten. Wat is er dan fijner dan een gezonde en smaakvolle maaltijd van de barbecue?

Onze diëtist Inge Heijnen liet zich inspireren door het zomerse BBQ-seizoen en bedacht drie smaakvolle en voedzame recepten. Van malse kabeljauw met courgette tot een klassieke shaslick van varkenshaas, en als kleurrijke vegetarische aanvulling: gegrilde aubergine met feta en munt. Stuk voor stuk makkelijk te bereiden, vol smaak én gezond.

Laat je inspireren, steek de BBQ aan en proef de zomer op je bord!


Kabeljauw met courgette

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kabeljauwfilets
  • 1 courgette
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 4 eetlepels tomatentapenade
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Extra: aluminiumfolie

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kabeljauw in stukken van ca. 3 centimeter.
  2. Schep de kabeljauw om met de tomatentapenade (1 eetlepel per persoon), zodat beide kanten goed bedekt zijn.
  3. Laat dit minimaal 10 minuten marineren in de koelkast.
  4. Meng in een kom de olijfolie met de gedroogde oregano, peper en zout.
  5. Snijd de courgette in plakjes en hussel deze door het oliemengsel, zodat beide kanten goed bedekt zijn.
  6. Leg de gemarineerde kabeljauw op een vel aluminiumfolie en vouw dit tot een pakketje.
  7. Grill het pakketje 8-10 minuten op de BBQ en keer halverwege voorzichtig om.
  8. Leg na 3 minuten grillen van de vis ook de courgetteplakjes op de BBQ en keer ze na 2 minuten om.
  9. Bestrooi de vis met de kappertjes en serveer direct.

Voedingswaarden per persoon:
Energie: 235 kcal | Koolhydraten: 2 gram | Eiwit: 18 gram | Vet: 13 gram

Bereidingstijd:
20 minuten (voorbereiding: 10 min | bereiding: 10 min)



Shaslick van varkenshaas 

Ingrediënten voor 4 spiesjes:

  • 300 gram varkenshaas
  • 1 witte ui
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 paprika’s
  • 25 milliliter sojasaus (minder zout)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Pel en snipper de witte ui en knoflook.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook ca. 2 minuten.
  3. Voeg de tomatenpuree en bruine basterdsuiker toe en bak 1 minuut mee.
  4. Voeg de sojasaus en ca. 50 milliliter water toe. Roer het gerookt paprikapoeder en de oregano erdoor en laat 2-3 minuten zachtjes koken.
  5. Breng de marinade op smaak met peper en eventueel zout, en laat afkoelen.
  6. Snijd de varkenshaas in blokjes van ca. 2 centimeter en giet de afgekoelde marinade erover. Laat minimaal 2 uur marineren (langer mag ook).
  7. Snijd de paprika’s in stukjes van ca. 2 centimeter. Pel de rode ui en snijd deze in kwarten.
  8. Rijg het vlees, de paprika en de ui om en om aan een spies of satéprikker.
  9. Grill de spiesjes ca. 8 minuten op de BBQ, totdat het vlees gaar is en mooie grillstrepen heeft.

Voedingswaarden per spies:
Energie: 180 kcal | Koolhydraten: 14 gram | Eiwit: 20 gram | Vet: 2 gram

Bereidingstijd:
2,5 uur (voorbereiding: 10 min | marineertijd: 2 uur | bereiding: 10 min)



Gegrilde aubergine van de BBQ 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 aubergines
  • 100 gram feta light
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen (ca. 1 eetlepel)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Paar blaadjes verse munt
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge pan op matig vuur tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
  2. Rasp de schil van de citroen en pers het sap.
  3. Pers de knoflook en snijd de muntblaadjes in fijne reepjes.
  4. Meng dit met 2 eetlepels olijfolie, de oregano, citroenrasp en -sap tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Snijd de aubergines in plakken van ca. 1 centimeter dik.
  6. Bestrijk beide kanten van de aubergineplakken met wat olijfolie en bestrooi eventueel met peper.
  7. Grill de aubergineplakken 5-10 minuten op de BBQ tot ze mooie grillstrepen hebben.
  8. Leg de gegrilde aubergine op een schaal, brokkel de feta erover en sprenkel de dressing erover.
  9. Strooi de pijnboompitten erover en serveer direct.

Voedingswaarden per persoon:
Energie: 175 kcal | Koolhydraten: 5 gram | Eiwit: 6 gram | Vet: 15 gram

Bereidingstijd:
20 minuten (voorbereiding: 10 min | bereiding: 10 min)

Deel deze pagina